DILARANG MENCIPLAK < IDEA & SEGALANYA

DILARANG MENCIPLAK < IDEA & SEGALANYA
Creative Commons License
All illustrations are protected by copyright and may not be used or reproduced in any form without my permission. Thank you!

Wednesday, October 5, 2011

INGAT JANJI KITA illustration

Sebelum ni Wan ada kongsikan entry tentang preview novel INGAT JANJI KITA karya Murni Aqila melalui blog peribadi. Entrynya bertajuk: SUPERB Trailer INGAT JANJI KITA Novel Murni Aqila. Seperti yang Wan janjikan, masanya untuk berkongsi tentang lukisan untuk trailer ni. Jom tengok apa yang menarik ;)
Pada mulanya Wan rekakan dolly lelaki disebelah kiri. Moon cadangkan upgrade dolly jadi lebih maskulin untuk watak Raimi. Kemudian timbul idea nak hasilkan dolly Raimi dengan karektor di sebelah kanan. Mata lebih besar dan tampil lebih berkeyakinan. Sesuai dengan watak Raimi dalam novel INGAT JANJI KITA, karektor ni tampil sedikit 'notty' sebab kalau baca novel karya Murni Aqila ni. Raimi memang suka mengusik  sikit wataknya haha...

Transformasi Adi. Wan agak struggle dengan watak Adi versi tomboi. Moon cadangkan karektor ala Korean boy. Jadi Wan google cari karektor perempuan berambut pendek atau lelaki berambut panjang. Dikenakan topi pula. Timbul idea  karektor Adi seperti yang sebelah kiri sekali. Sempoi, selamba dan takde make up langsung. So warna bibir Adi lebih kecoklatan macam warna kulit. Karektor kedua, watak sebenar Adi versi perempuan. Lepas tu Wan transformkan Adi lebih feminin dengan berbaju kurung. Kenapa pilih warna biru? Kenapa tidak pink warna kegemaran Wan? Ahahaha... Jangan lupa... Adi ni kan tomboi, tentu ciri maskulinnya kekal dari segi minat dia, setuju?

Scene pertama: Raimi berborak dengan mamanya. Nak tahu apa yang diborakkan? Bacalah novel INGAT JANJI KITA karya Murni Aqila. Dalam entry ni pun dah banyak spoiler Wan bagi. Mana aci bagi dan bagi lagi kan hahaha... Baiklah, teruskan membaca, ok.

Scene kedua: Borak-borak Raimi dan Adi.

Scene ketiga: Raimi memujuk Adi jadi perempuan. Jeng jeng jeng....

Scene keempat: Raimi terkejut tengok transformasi Adi yang mendadak. Sebijik macam perempuan tulen!

Scene kelima: Raimi menguji Adi :D

Scene keenam: Raimi tunjukkan rumah orang tuanya yang mewah. Adi berasa kagum. Anak orang kaya sebenarnya En. Raimi ni... Sila tekel! hehe...

Scene ketujuh: Tiada dalam trailer ~ Kaki Adi tersadung gara-gara kasut tumit tingginya. Oh owww...!

Scene kelapan: Tiada dalam trailer ~ Romantika mood antara Raimi dan Adi. Adakah mereka akan bersama selamanya? Nak tau jalan cerita lebih lanjut, kenalah beli dan baca sendiri novel besh bertajuk INGAT JANJI KITA. Boleh beli online juga dengan penulisnya melalui laman Facebook beliau.

Besh tak? hehe... Yup! Wan ambil masa beberapa hari siapkan keseluruhan design ni. Nampak mudah. Tapi banyak kerja kena dilakukan. Terutama ekspresi wajah dan bahasa badan. Tak lupa perincian latar belakang. Bagi yang kenali Wan, memang tahu, Wan tak suka ambil mudah hasil kerja Wan. Sebab tu projek selalu lambat siap! hahaha... Jujurnya projek ni melonjak diri Wan berusaha lebih keras lagi dengan kerja rekabentuk. Walaupun rasa penat juga, tapi puas dan berbaloi bila tengok hasilnya. Nak tengok tak trailer ni dalam Youtube? Nah ini linknya ;D

Terima kasih kerana sudi membaca entry ni dari mula hingga akhir. Jom beli novel INGAT JANJI KITA karya Murni Aqila. Ikuti perkembangan penulis berbakat ini melalui laman blognya: Pena Bertinta.

1 comments:

lynndamya on June 18, 2013 at 1:58 PM said...

Alahai cool giler, suke3! mmg cantik, kemas dan mmg tgh trend kan doodle2 style skrg ni, hehe, cantik sgt..
sy reti buat tp xtabah nk buat sbb mse xmengizinkan + malas sedikit, haha :D

Wansteddy Studio